Podaj swój adres e-mail, a my będziemy informować Cię o naszych nowych książkach*
* Zapisanie się do newslettera oznacza wyrażenie zgody na przetwarzanie danych osobowych do celów marketingowych (otrzymywanie informacji handlowych na wskazany adres e-mail). Administratorem danych osobowych jest Wydawnictwo eMPi2 s.c., ul. św. Wojciech 28, 61-749 Poznań. Więcej w Polityce prywatności
podręcznik dla liceów profilowanych, profil rolniczo-spożywczy
Autor: Zbigniew Kowalak
wyd. 1, 2003
ISBN 83-88933-64-7
ss. 144
Podręcznik opracowano na podstawie bloku tematycznego "Produkcja rolnicza" zawartego w dokumentacji programu MENiS dla liceum profilowanego - profil rolniczo-spożywczy (nr dopuszczenia LP-RS/MENiS/2002.04.30). Zawiera treści dotyczące modułu 2 - "Podstawy produkcji rolniczej" (roślinnej i zwierzęcej), które dotyczą m.in. takich zagadnień, jak: klimatyczne i glebowe czynniki środowiska, agrotechnika roślin uprawnych i podstawy zmianowania oraz paszoznawstwo i zoohigiena. rolnictwo
oprawa:miękka
PODSTAWY PRODUKCJI ROŚLINNEJ
1. Czynniki środowiska
1.1. Wiadomości wstępne
1.2. Klimatyczne czynniki siedliska
1.2.1. Pogoda i jej przewidywanie
1.2.2. Klimat i mikroklimat
1.3. Glebowe czynniki środowiska
1.3.1. Powstawanie i kształtowanie się gleb
1.3.2. Profile glebowe
1.3.3. Mineralne składniki gleby
1.3.4. Organiczne składniki gleby
1.3.5. Właściwości fizyczne gleb
1.3.6. Właściwości chemiczne gleb. Erozja gleb
1.3.7. Gleby polskie - charakterystyka, klasyfikacja i bonitacja
1.4. Melioracje wodne
1.4.1. Zadania melioracji i ich rodzaje
1.4.2. Odwadnianie i nawadnianie użytków rolnych
2. Agrotechnika roślin uprawnych
2.1. Uprawa roli
2.1.1. Orka
2.1.2. Zabiegi doprawiające rolę
2.1.3. Sposoby uprawy różnych gleb
2.2. Nawożenie roślin uprawnych
2.2.1. Podstawy nawożenia
2.2.2. Nawozy organiczne
2.2.3. Nawozy mineralne
2.2.4. Preliminarz i bilans nawożenia
2.3. Ochrona roślin
2.3.1. Wiadomości wstępne
2.3.2. Choroby roślin
2.3.3. Szkodniki roślin
2.3.4. Zwalczanie chorób, szkodników roślin i chwastów
3. Podstawy zmianowania
3.1. Zmianowanie i płodozmian
3.2. Dobór roślin w strukturze zasiewów
3.3. Układanie zmianowań i płodozmianów
3.4. Rodzaje płodozmianów
PODSTAWY PRODUKCJI ZWIERZĘCEJ
4. Anatomia i fizjologia zwierząt
4.1. Wiadomości wstępne
4.2. Układ kostny, mięśniowy i powłokowy
4.3. Układ pokarmowy
4.4. Układ krążenia, oddechowy i nerwowy
4.5. Układ moczowy, rozrodczy i dokrewny
5. Podstawy żywienia zwierząt
5.1. Fizjologiczne podstawy żywienia
5.2. Wartość pokarmowa pasz
5.3. Ekonomika i organizacja żywienia zwierząt
6. Paszoznawstwo
6.1. Ogólna charakterystyka pasz
6.2. Pasze objętościowe
6.3. Pasze treściwe
7. Zoohigiena
7.1. Czynniki wpływające na zdrowie, kondycję i produkcyjność zwierząt gospodarskich
7.2. Higiena pomieszczeń inwentarskich
7.3. Higiena utrzymania zwierząt
7.4. Ochrona zwierząt gospodarskich przed chorobami (profilaktyka)
ZAGROŻENIA ZWIĄZANE Z PRODUKCJĄ ROLNICZĄ
8. Zagrożenia dla człowieka w produkcji rolniczej
9. Zagrożenia dla środowiska związane z produkcją rolniczą
Załączniki