Podaj swój adres e-mail, a my będziemy informować Cię o naszych nowych książkach*
Dostępność: Książka niedostępna – nakład wyczerpany!
Koszt wysyłki: od 11,00 zł
Numer katalogowy: PRIII
oprawa: miękka
POLOWA UPRAWA ROŚLIN
1. Wiadomości wstępne
1.1. Charakterystyczne cechy produkcji roślinnej
1.2. Plony i zbiory
1.3. Technologie produkcji roślinnej
2. Rośliny zbożowe
2.1. Charakterystyka roślin zbożowych
2.1.1. Znaczenie gospodarcze zbóż
2.1.2. Budowa, wzrost i rozwój roślin zbożowych
2.1.3. Czynniki warunkujące plonowanie zbóż
2.2. Zboża ozime
2.2.1. Charakterystyka odmian
2.2.2. Wymagania klimatyczno-glebowe
2.2.3. Przedplony (stanowisko w zmianowaniu)
2.2.4. Uprawa roli i nawożenie
2.2.5. Siew
2.2.6. Zabiegi pielęgnacyjne
2.3. Zboża jare
2.3.1. Charakterystyka odmian
2.3.2. Wymagania klimatyczno-glebowe
2.3.3. Przedplony (stanowisko w zmianowaniu)
2.3.4. Uprawa roli i nawożenie
2.3.5. Siew
2.3.6. Zabiegi pielęgnacyjne
2.3.7. Zbiór i przechowywanie zbóż
2.4. Uprawa pszenicy ozimej ze szczególnym uwzględnieniem najnowszych tendencji w tej technologii
2.4.1. Charakterystyka odmian
2.4.2. Wymagania klimatyczno-glebowe
2.4.3. Przedplony (stanowisko w zmianowaniu)
2.4.4. Uprawa roli i nawożenie
2.4.5. Siew
2.4.6. Zabiegi pielęgnacyjne
2.4.7. Chemiczna ochrona zbóż przed chwastami, chorobami grzybowymi i szkodnikami
3. Rośliny okopowe
3.1. Charakterystyka roślin okopowych
3.1.1. Znaczenie gospodarcze roślin okopowych
3.1.2. Ogólna charakterystyka uprawy roślin okopowych
3.1.3. Wzrost i rozwój roślin okopowych
3.1.4. Skład chemiczny bulw i korzeni roślin okopowych
3.1.5. Technologie produkcji roślin okopowych
3.2. Uprawa ziemniaków
3.2.1. Charakterystyka odmian
3.2.2. Wymagania klimatyczno-glebowe
3.2.3. Przedplony (stanowisko w zmianowaniu)
3.2.4. Uprawa roli i nawożenie
3.2.5. Sadzenie
3.2.6. Zabiegi pielęgnacyjne, choroby i szkodniki
3.2.7. Zbiór i przechowywanie
3.3. Uprawa buraków cukrowych
3.3.1. Charakterystyka odmian
3.3.2. Wymagania klimatyczno-glebowe
3.3.3. Przedplony (stanowisko w zmianowaniu)
3.3.4. Uprawa roli i nawożenie
3.3.5. Siew
3.3.6. Zabiegi pielęgnacyjne, choroby i szkodniki
3.3.7. Zbiór
4. Rośliny przemysłowe
4.1. Charakterystyka roślin przemysłowych
4.1.1. Znaczenie gospodarcze roślin przemysłowych
4.1.2. Budowa roślin przemysłowych
4.1.3. Wzrost i rozwój roślin przemysłowych
4.1.4. Ogólna charakterystyka uprawy roślin przemysłowych
4.2. Uprawa rzepaku ozimego
4.2.1. Odmiany
4.2.2. Wymagania klimatyczno-glebowe
4.2.3. Przedplony (stanowisko w zmianowaniu)
4.2.4. Uprawa roli i nawożenie
4.2.5. Siew
4.2.6. Zabiegi pielęgnacyjne, choroby i szkodniki
4.2.7. Zbiór
5. Rośliny strączkowe (motylkowe grubonasienne)
5.1. Charakterystyka roślin strączkowych
5.1.1. Znaczenie gospodarcze roślin strączkowych
5.1.2. Budowa roślin strączkowych
5.1.3. Wzrost i rozwój strączkowych
5.1.4. Ogólna charakterystyka uprawy roślin strączkowych
5.2. Uprawa grochu siewnego
5.2.1. Charakterystyka odmian
5.2.2. Wymagania klimatyczno-glebowe
5.2.3. Przedplony (stanowisko w zmianowaniu)
5.2.4. Uprawa roli i nawożenie
5.2.5. Siew
5.2.6. Zabiegi pielęgnacyjne, choroby i szkodniki strączkowych
5.2.7. Zbiór
6. Rośliny pastewne
6.1. Charakterystyka roślin pastewnych
6.1.1. Znaczenie gospodarcze roślin pastewnych
6.1.2. Budowa roślin pastewnych
6.1.3. Wzrost i rozwój roślin pastewnych
6.1.4. Ogólna charakterystyka uprawy roślin pastewnych
6.2. Uprawa lucerny
6.2.1. Charakterystyka odmian
6.2.2. Wymagania klimatyczno-glebowe
6.2.3. Przedplony (stanowisko w zmianowaniu)
6.2.4. Uprawa roli i nawożenie
6.2.5. Siew
6.2.6. Zabiegi pielęgnacyjne, choroby i szkodniki roślin motylkowych
6.2.7. Zbiór
6.3. Uprawa kukurydzy
6.3.1. Charakterystyka odmian
6.3.2. Wymagania klimatyczno-glebowe
6.3.3. Przedplony (stanowisko w zmianowaniu)
6.3.4. Uprawa roli i nawożenie
6.3.5. Siew
6.3.6. Zabiegi pielęgnacyjne, choroby i szkodniki
6.3.7. Zbiór
7. Trwałe użytki zielone
7.1. Charakterystyka trwałych użytków zielonych
7.1.1. Wiadomości wstępne
7.1.2. Budowa traw
7.1.3. Roślinność łąk i pastwisk
7.2. Technologia uprawy trwałych użytków zielonych
7.2.1. Regulacja stosunków wodnych na trwałych użytkach zielonych
7.2.2. Zagospodarowanie użytków zielonych
7.2.3. Nawożenie użytków zielonych
7.2.4. Pielęgnacja użytków zielonych
7.3. Użytkowanie łąk i pastwisk
7.3.1. Użytkowanie kośne łąk
7.3.2. Zbiór i konserwacja zielonek z łąk i pastwisk
7.3.3. Użytkowanie pastwiskowe
7.3.4. Użytkowanie kośno-pastwiskowe
OGRODNICTWO
8. Wybrane zagadnienia z produkcji warzywnej
8.1. Ogólna charakterystyka produkcji warzywnej
8.1.1. Znaczenie odżywcze i gospodarcze warzyw
8.1.2. Wymagania klimatyczno-glebowe warzyw
8.1.3. Nawożenie warzyw
8.1.4. Przedplony (stanowisko w zmianowaniu)
8.1.5. Sposoby uprawy i siewu warzyw
8.1.6. Sadzenie w rozsady
8.1.7. Pielęgnacja warzyw
8.1.8. Ochrona warzyw przed chorobami, szkodnikami i chwastami
8.2. Szczegółowa uprawa warzyw
9. Wybrane zagadnienia z produkcji sadowniczej
9.1. Ogólna charakterystyka produkcji sadowniczej
9.1.1. Charakterystyka botaniczna roślin sadowniczych
9.1.2. Typy sadów
9.1.3. Planowanie i zakładanie sadów
9.1.4. Zakładanie, pielęgnacja i użytkowanie jagodników
9.2. Uprawa, pielęgnacja i użytkowanie sadów
9.2.1. Uprawa gleby wsadach
9.2.2. Nawożenie sadów
9.2.3. Formowanie koron i cięcie drzew owocowych
9.2.4. Szczepienie drzew owocowych
9.2.5. Owocowanie i jego przemienność
9.2.6. Choroby i szkodniki drzew owocowych
10. Kwiaciarstwo
10.1. Ogólne wiadomości o uprawie roślin ozdobnych
10.1.1. Wymagania klimatyczno-glebowe roślin ozdobnych
10.1.2. Uprawa roli i nawożenie roślin ozdobnych
10.1.3. Rozmnażanie roślin ozdobnych
10.1.4. Sadzenie i przesadzanie roślin ozdobnych
10.1.5. Pielęgnacja roślin ozdobnych
10.2. Szczegółowa uprawa roślin ozdobnych
10.2.1. Uprawa roślin jednorocznych
10.2.2. Rośliny ozdobne dwuletnie
10.2.3. Rośliny ozdobne wieloletnie (byliny)
10.2.4. Uprawa róż