Podaj swój adres e-mail, a my będziemy informować Cię o naszych nowych książkach*
Dostępność: Książka niedostępna – nakład wyczerpany!
Koszt wysyłki: od 11,00 zł
Numer katalogowy: EROLI
oprawa: miękka
Przedmowa
1. Wiadomości wstępne
1.1. Potrzeby ludzkie i możliwości ich zaspokajania
1.2. Obrót towarami i usługami
1.3. Produkcja, praca, środki produkcji
2. Gospodarstwo rolnicze i jego funkcje
2.1. Gospodarstwo a przedsiębiorstwo rolnicze
2.2. Formy własności i typy gospodarstw rolniczych
2.3. Podstawowe problemy produkcyjne rolnika
2.4. Części składowe gospodarstwa rolniczego
3. Cechy i warunki produkcji rolniczej
3.1. Cele i zadania produkcji rolniczej
3.2. Charakterystyczne cechy produkcji rolniczej
3.3. Przyrodnicze warunki produkcji rolnej
3.4. Zewnętrzne warunki ekonomiczne
3.5. Wewnętrzne warunki ekonomiczne
3.6. Opis gospodarstwa
3.7. Położenie oraz warunki ekonomiczne i przyrodnicze gospodarstwa przykładowego
Samodzielna praca
4. Ziemia jako środek produkcji. Struktura użytkowania gruntów i struktura użytków rolnych
4.1. Ziemia jako środek produkcji
4.2. Struktura użytkowania gruntów i struktura użytków rolnych
4.3. Struktura użytkowania gruntów i struktura użytków rolnych w gospodarstwie przykładowym
Samodzielna praca
5. Obliczanie hektarów przeliczeniowych i wskaźnika bonitacji
5.1. Klasyfikacja gleb i kompleksy glebowo-uprawowe (rolnicze)
5.2. Obliczanie hektarów przeliczeniowych
5.3. Obliczanie hektarów przeliczeniowych w gospodarstwie przykładowym
5.4. Wskaźnik bonitacji gleb
5.5. Obliczanie wskaźnika bonitacji w gospodarstwie przykładowym
Samodzielna praca
6. Środki produkcji w gospodarstwie
6.1. Podział środków produkcji w gospodarstwie
6.2. Budynki i budowle jako środki produkcji
6.3. Maszyny i narzędzia jako środki produkcji
6.4. Środki produkcji w gospodarstwie przykładowym
Samodzielna praca
7. Obliczanie amortyzacji środków trwałych
Samodzielna praca
8. Siła robocza i pociągowa w gospodarstwie rolnym
8.1. Siła robocza w gospodarstwie
8.2. Siła pociągowa w gospodarstwie
8.3. Siła robocza i pociągowa w gospodarstwie przykładowym
Samodzielna praca
9. Działy i gałęzie produkcji w gospodarstwie rolnym i ich wzajemne powiązania
9.1. Funkcje gospodarstwa rolnego
9.2. Działy i gałęzie gospodarstwa rolnego
9.3. Powiązania pomiędzy działami i gałęziami w gospodarstwie
10. Profil produkcyjny gospodarstwa. Intensywność. Zasada racjonalnego gospodarowania
10.1. Profil produkcyjny gospodarstwa
10.2. Intensywność gospodarstwa
10.3. Kierunki produkcji
10.4. Zasada racjonalnego gospodarowania
11. Organizacja produkcji roślinnej. Dobór roślin uprawnych. Struktura zasiewów
11.1. Ekonomiczne cechy produkcji roślinnej
11.2. Organizacja produkcji roślinnej
11.3. Dobór roślin uprawnych w strukturze zasiewów
11.4. Struktura zasiewów w gospodarstwie przykładowym
Samodzielna praca
12. Zmianowanie i płodozmian
12.1. Zmianowanie, płodozmian, rotacja
12.2. Rozwój form zmianowania
12.3. Zasady i technika układania płodozmianów
12.4. Przykłady układania płodozmianów
12.5. Płodozmiany specjalne
12.6. Opracowanie płodozmianu dla gospodarstwa przykładowego
Samodzielna praca
13. Uprawa lucerny w płodozmianie
13.1. Rośliny wieloletnie w płodozmianie
13.2. Uprawa lucerny na kilku polach płodozmianu
13.3. Uprawa lucerny na jednym polu jako “wędrującej”
13.4. Uprawa lucerny na polu wypadającym z płodozmianu
Samodzielna praca
14. Technologia produkcji roślinnej
14.1. Elementy opisu technologii produkcji roślinnej
14.2. Technologia produkcji zbóż i ziemniaków w gospodarstwie przykładowym
14.3. Trwałe użytki zielone
14.4. Ogrodnictwo i plantacje wieloletnie
Samodzielna praca
15. Plony i zbiory
15.1. Podstawowe pojęcia
15.2. Przykład obliczania średnich plonów
15.3. Obliczenie średniego plonu zbóż w gospodarstwie przykładowym
Samodzielna praca
16. Organizacja produkcji zwierzęcej
16.1. Funkcje produkcji zwierzęcej w gospodarstwie
16.2. Ekonomiczne cechy produkcji zwierzęcej
16.3. Charakterystyka różnych kierunków (gałęzi) produkcji zwierzęcej
16.4. Czynniki wpływające na sposób organizacji produkcji zwierzęcej, dobór kierunków produkcji i jej rozmiar
16.5. Wybór technologii produkcji zwierzęcej
17. Podstawowe wskaźniki organizacji produkcji zwierzęcej w gospodarstwie rolnym
17.1. Podstawowe pojęcia
17.2. Przykłady obliczania ważniejszych wskaźników
Samodzielna praca
18. Charakterystyka produkcji zwierzęcej w gospodarstwie przykładowym
18.1. Rasy i kierunki użytkowania zwierząt
18.2. System żywienia
18.3. Stan, obsada i struktura inwentarza żywego
18.4. Wskaźniki dotyczące użytkowania zwierząt, wydajności jednostkowe zwierząt i wielkość produkcji
Samodzielna praca
19. Opracowanie struktury stada trzody chlewnej i bydła
19.1. Wiadomości ogólne
19.2. Opracowanie struktury stada trzody chlewnej w gospodarstwie przykładowym
19.3. Przykład ustalania struktury stada trzody w dużej chlewni
19.4. Opracowanie struktury stada bydła w gospodarstwie przykładowym
Samodzielna praca
20. Opracowanie obrotu stada trzody chlewnej i bydła
20.1. Wiadomości ogólne
20.2. Obrót stada trzody chlewnej w gospodarstwie przykładowym
20.3. Przykład obrotu stada dla dużej chlewni towarowej
20.4. Obrót stada bydła w gospodarstwie przykładowym
20.5. Przykład obrotu stada dla dużej obory
Samodzielna praca
21. Ekonomika i organizacja żywienia zwierząt
21.1. System żywienia zwierząt
21.2. Wpływ warunków gospodarstwa na przyjęty system żywienia
21.3. Ekonomika żywienia paszami własnymi gospodarstwa
21.4. Ekonomika żywienia paszami z zakupu
21.5. Wpływ systemu żywienia na efektywność produkcji zwierzęcej
21.6. Wpływ produkcyjności zwierząt na wykorzystanie pasz
21.7. Organizacja bazy paszowej w gospodarstwie
Samodzielna praca
22. Preliminarz i bilans pasz
22.1. Podstawowe pojęcia
22.2. Obliczanie produkcji pasz zielonych
22.3. Obliczanie zapotrzebowania na masę zieloną dla 1 SD
22.4. Preliminarz pasz dla gospodarstwa przykładowego
22.5. Produkcja pasz w gospodarstwie przykładowym
22.6. Bilans pasz w gospodarstwie przykładowym
Samodzielna praca
23. Preliminarz i bilans nawożenia
23.1. Opracowanie preliminarza i bilansu nawozów organicznych
23.2. Preliminarz nawożenia mineralnego
23.3. Obliczanie zapotrzebowania na nawozy wieloskładnikowe
Samodzielna praca
24. Procesy pracy w rolnictwie. Rola człowieka w procesie pracy
24.1. Procesy produkcji a procesy pracy
24.2. Elementy procesów pracy
24.3. Szczególne cechy procesów pracy w rolnictwie
24.4. Rola człowieka w procesie pracy
25. Ogólne zasady organizacji pracy. Normowanie pracy
25.1. Wpływ właściwej organizacji pracy na proces pracy
25.2. Podział zadań pomiędzy grupy pracownicze
25.3. Normowanie pracy
25.3.1. Rola i zadania normowania pracy
25.3.2. Rodzaje norm pracy
25.3.3. Obserwacja procesów pracy (studium pracy)
25.3.4. Zasady ustalania technicznie uzasadnionych norm pracy
26. Wydajność pracy. Wynagrodzenie za pracę
26.1. Wydajność pracy
26.1.1 Sposoby obliczania wydajności pracy
26.1.2. Jednostki porównywalne (stałe) stosowane do obliczania wydajności pracy
26.1.3. Czynniki wpływające na wzrost wydajności pracy
26.2. Wynagrodzenie za pracę
26.2.1. Formy wynagrodzenia za pracę
26.2.2. Kategorie płac
26.2.3. Systemy płac
27. Planowanie pracy
27.1. Zasady “doskonałej wytwórczości”
27.2. Podstawowe cele planowania pracy
27.3. Zasady planowej organizacji pracy
27.4. Rodzaje planów pracy w gospodarstwie
27.5. Przebieg procesu planowania pracy
27.6. Określanie zapotrzebowania na siłę roboczą w gospodarstwie
27.7. Ustalanie sumarycznego zapotrzebowania na robotników w gospodarstwie w ciągu roku
28. Ustalanie zapotrzebowania na siłę roboczą i pociągową
28.1. Zapotrzebowanie na siłę roboczą w gospodarstwie przykładowym
28.1.1. Obliczanie zapotrzebowania na siłę roboczą na podstawie rocznych norm pracochłonności
28.1.2. Obliczanie zapotrzebowania na pracę na podstawie norm okresowych
Samodzielna praca
29. Przykład opracowania dyspozycji dziennej w okresie żniw
29.1. Zasady opracowywania dyspozycji dziennej
29.2. Przykład opracowania dyspozycji dziennej w okresie żniw
Samodzielna praca
30. Opracowanie planu organizacji wybranych prac
30.1. Rola planu organizacji pracy
Samodzielna praca
Załączniki