wyszukiwanie zaawansowane
Strona główna » Podręczniki i publikacje archiwalne » sprzedaż zakończona » Środowisko i gospodarka jego zasobami, cz. 1, podręcznik
logopedia

Newsletter

Podaj swój adres e-mail, a my będziemy informować Cię o naszych nowych książkach*

 
* Zapisanie się do newslettera oznacza wyrażenie zgody na przetwarzanie danych osobowych do celów marketingowych (otrzymywanie informacji handlowych na wskazany adres e-mail). Administratorem danych osobowych jest  Wydawnictwo eMPi2 s.c., ul. św. Wojciech 28, 61-749 Poznań. Więcej w Polityce prywatności


Środowisko i gospodarka jego zasobami, cz. 1, podręcznik

Środowisko i gospodarka jego zasobami, cz. 1, podręcznik

Dostępność: Książka niedostępna – nakład wyczerpany!

Koszt wysyłki: od 11,00 zł

Numer katalogowy: SIGI

Cena: 18,00 zł

Pozycja niedostępna!

dodaj do schowka

  • Opis książki
  • Spis treści
podręcznik dla liceów profilowanych, profil kształtowanie środowiska
Autor: Mieczysław Arkadiusz Woźniak
Wyd. 2 uzupełnione i poprawione, 2006
ss. 192
ISBN 978-83-89654-42-7
Nr dopuszczenia: 22/2004

 
Podręcznik opracowano na podstawie programu bloku tematycznego "Środowisko i gospodarka jego zasobami", ujętego w dokumentacji programowej MENiS dla liceum profilowanego - profil kształtowanie środowiska (nr dopuszczenia LP-KS/MENiS/2002.04.30). Podręcznik obejmuje treści programowe modułów: 1. "Środowisko i jego elementy", 2. "Ochrona powietrza" i 3. "Gospodarka wodno-ściekowa". Informacje w nim zawarte pomagają uczniom rozpoznawać i badać podstawowe elementy środowiska (powietrze, wodę i grunt), określać ich wpływ na organizmy żywe, oceniać zagrożenia, wreszcie zapobiegać degradacji przyrody. Książka jest zilustrowana licznymi rysunkami, schematami i zdjęciami, które pomagają zrozumieć i lepiej przyswoić wiedzę.

oprawa: miękka

WSTĘP

Moduł I. ŚRODOWISKO I JEGO ELEMENTY
1. Środowisko człowieka
2. Rodzaje zanieczyszczeń atmosfery i ich charakterystyka
   2.1. Atmosfera
     2.1.1. Skład atmosfery
     2.1.2. Energetyka atmosfery
     2.1.3. Procesy cieplne zachodzące na powierzchni Ziemi
     2.1.4. Ciepło atmosferyczne
     2.1.5. Dynamika atmosfery - pionowy model rozkładu ciśnienia
     2.1.6. Wiatry
     2.1.7. Woda w atmosferze
     2.1.8. Kondensacja pary wodnej
     2.1.9. Chmury
     2.1.10.Opady atmosferyczne
     2.1.11. Widoczność pozioma
   2.2. Zanieczyszczenia atmosfery
     2.2.1. Źródła zanieczyszczeń atmosfery
     2.2.2. Charakterystyka zanieczyszczeń atmosfery
     2.2.3. Inne niekorzystne zjawiska związane z zanieczyszczeniem atmosfery
   2.3. Klimat akustyczny
     2.3.1. Hałas - zagrożenie dla środowiska
     2.3.2. Dopuszczalne natężenie hałasu
     2.3.3. Wpływ hałasu i wibracji na zdrowie człowieka
     2.3.4. Ochrona przed hałasem i wibracją
     2.3.5. Zanieczyszczenie powietrza i hałas w środowisku pracy
3. Klasyfikacja i charakterystyka wód powierzchniowych i podziemnych
   3.1. Znaczenie wody w przyrodzie i gospodarce człowieka
   3.2. Źródła wody i ich klasyfikacja
   3.3. Zasoby wody
   3.4. Jakość wody
     3.4.1. Cechy fizyczne wód powierzchniowych i podziemnych
     3.4.2. Rodzaje i ogniska zanieczyszczeń wód powierzchniowych i podziemnych
     3.4.2.1. Wody podziemne
     3.4.2.2. Wody powierzchniowe
     3.4.3.Badanie zanieczyszczenia wody
   3.5. Samooczyszczanie się wód powierzchniowych
     3.5.1. Zanieczyszczenie wód powierzchniowych
     3.5.2. Proces samooczyszczania
   3.6. Charakterystyka wód zakwaszonych
   3.7. Jakość wody użytkowej
   3.8. Przydatność wody do celów spożywczych, rolniczych i przemysłowych
     3.8.1. Wymagania, jakim musi odpowiadać woda do picia i celów gospodarczych
     3.8.2. Woda do celów rolniczych
     3.8.3. Woda do celów przemysłowych
4. Właściwości utworów glebowych
   4.1. Struktura gleby i zawartość wody
   4.2. Właściwości fizykochemiczne gleby
   4.3. Rodzaje gleb
   4.4. Zanieczyszczenia i degradacja gleb
     4.4.1. Chemiczne zanieczyszczenie gleb
     4.4.2. Fizyczne czynniki wpływające na degradację gleb
   4.5. Analiza i ocena wartości pokarmowych gleb

Moduł II. OCHRONA POWIETRZA
1. Rodzaje zanieczyszczeń w powietrzu atmosferycznym i ich źródła
2. Wpływ zanieczyszczenia powietrza na środowisko i zdrowie człowieka
3. Metody oczyszczania gazów spalinowych, charakterystyka urządzeń odpylających
   3.1. Ograniczanie emisji zanieczyszczeń do atmosfery
   3.2. Odpylanie spalin
     3.2.1. Odpylanie suche
     3.2.2. Odpylanie mokre
   3.3. Odsiarczanie gazów spalinowych
     3.3.1. Suche metody odsiarczania
     3.3.2. Mokre metody odsiarczania
   3.4. Odazotowanie spalin
4. Ocena skuteczności oczyszczania gazów różnymi metodami
   4.1. Skuteczność odpylania
   4.2. Skuteczność odsiarczania i odazotowania
5. Inne metody zmniejszenia imisji zanieczyszczeń w atmosferze

Moduł III. GOSPODARKA WODNO-ŚCIEKOWA
1. Gospodarka wodna
   1.1. Systemy zaopatrzenia w wodę
     1.1.1. Zapotrzebowanie na wodę
     1.1.2. Elementy wodociągu i ich zadania
     1.1.3. Schematy wodociągów i sieci wodociągowych
   1.2. Źródła poboru wody i ich charakterystyka
     1.2.1. Ujęcia wód powierzchniowych
     1.2.2. Ujęcia wód podziemnych
     1.2.3. Ujęcia wód infiltracyjnych
     1.2.4. Ochrona ujęć wodnych
   1.3. Uzdatnianie wody
     1.3.1. Procesy stosowane w uzdatnianiu wody
     1.3.2. Urządzenia stosowane w procesie uzdatniania wody
     1.3.3. Zbiorniki do magazynowania wody
2. Gospodarka ściekowa
   2.1. Rodzaje i charakterystyka ścieków
   2.2. Wpływ ścieków na stan czystości wód powierzchniowych i podziemnych
     2.2.1. Zrzut ścieków do odbiorników wód płynących i stojących
     2.2.2. Warunki odprowadzania ścieków do odbiorników wodnych
   2.3. Kanalizacja
     2.3.1. Rodzaje i systemy kanalizacyjne
     2.3.2. Oczyszczanie ścieków miejskich
     2.3.3. Przydomowe, lokalne urządzenia do oczyszczania ścieków
     2.3.4. Wpływ ścieków na zanieczyszczenie wód powierzchniowych i podziemnych
3. Zabiegi melioracyjne
   3.1. Cel i zadania melioracji
     3.1.1. Rodzaje melioracji
     3.1.2. Nawadnianie gruntów
Literatura

Oprogramowanie sklepu shopGold.pl
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu