wyszukiwanie zaawansowane
Strona główna » Czytaj z nami » Urządzenia chłodnicze
logopedia

Newsletter

Podaj swój adres e-mail, a my będziemy informować Cię o naszych nowych książkach*

 
* Zapisanie się do newslettera oznacza wyrażenie zgody na przetwarzanie danych osobowych do celów marketingowych (otrzymywanie informacji handlowych na wskazany adres e-mail). Administratorem danych osobowych jest  Wydawnictwo eMPi2 s.c., ul. św. Wojciech 28, 61-749 Poznań. Więcej w Polityce prywatności


Urządzenia chłodnicze

Wyświetleń: 6788


Urządzenia chłodnicze
 

Temat pochodzi z podręcznika dla zasadniczych szkół zawodowych i szkół policealnych do nauki zawodu sprzedawca
Organizacja sprzedaży

alt

Wiele towarów żywnościowych należy składować i przechowywać w specjalnych warunkach. Zapewnienie odpowiedniej jakości, wyglądu, smaku i zapachu tych towarów wymaga stosowania urządzeń chłodniczych (ryc. 38) umożliwiających przechowywanie ich przez cały czas w niskiej temperaturze. Chłodzenie produktów żywnościowych rozpoczyna się już w produkcji, potem w trakcie transportowania, magazynowania i udostępniania klientom. Urządzenia chłodnicze dzieli się na:
 

chłodzące, które pozwalają na utrzymanie niskich plusowych temperatur (od 0°C do + 8°C),

mrożące (zamrażające), gwarantujące utrzymanie temperatury poniżej 0°C.
 

W sklepach z artykułami żywnościowymi stosuje się:
 

►  lady chłodnicze (ryc. 38A) – moduły pozwalające na łączenie w ciągi, tworzące niepowtarzalną aranżację wnętrza sklepu, mające podświetlane komory ze szklanymi gablotami,

►  szafy chłodnicze (ryc. 38B) – przeszklone witryny pozwalające na schłodzenie lub zamrożenie towarów,

►  regały chłodnicze (ryc. 38C)  – urządzenie otwarte, narażone na znaczny ubytek schłodzonego powietrza, energochłonne,


►  zamrażarki, które służą do przechowywania mrożonek, lodów i dzielą się na: skrzyniowe (ryc. 38D) - wyposażone w przesuwane, przejrzyste pokrywy odbijające ciepło z otoczenia, kompaktowe - wyposażone w system koszyków ułatwiających prezentację towarów oraz otwarte - bardzo nieekonomiczne, ponieważ powietrze schładzane miesza się z powietrzem cieplejszym z otoczenia i produkty nie zawsze są dobrze zamrożone,

►  komory chłodnicze (ryc. 38E) - montowane na zapleczach dużych sklepów oraz w magazynach handlowych. Komory pozwalają na utrzymanie temperatury od 18°C do 22°C.
 

Urządzenia chłodnicze zbudowane są z komory na towary oraz elektronicznego regulatora temperatury, czyli programowalnych sterowników temperatury, z konwekcyjnym lub wymuszonym obiegiem wymiany ciepła oraz z automatycznym odszranianiem konwekcyjnym, gorącymi parami lub grzałkami, także monitorującymi pracę urządzenia. W celu utrzymania sprawności funkcjonowania i przedłużenia żywotności należy urządzenia chłodnicze właściwie konserwować i dokonywać regularnych przeglądów, zgodnie z zaleceniami podanymi przez producenta w instrukcji.

 

alt
 

Ryc. 38. Wzory urządzeń chłodniczych
 


Przejdź do strony głównej Wróć do kategorii Czytaj z nami

106 ROCZNICA POWSTANIA WIELKOPOLSKIEGO

Korzyści przy zakupie

► od 10 egzemplarzy dostawa gratis
► od 20 egzemplarzy dostawa gratis i 10% rabatu
 
Oprogramowanie sklepu shopGold.pl
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu