Podaj swój adres e-mail, a my będziemy informować Cię o naszych nowych książkach*
Dostępność: Książka niedostępna – nakład wyczerpany!
Koszt wysyłki: od 11,00 zł
Numer katalogowy: PPZI
oprawa: miękka
Moduł I. Składniki żywności
1. Żywność - podstawowe pojęcia
2. Źródła żywności
3. Składniki odżywcze żywności i ich funkcje
4. Białka
5. Cukrowce
6. Tłuszcze
7. Składniki regulujące i składniki nieodżywcze
8. Wartość odżywcza i jakość zdrowotna żywności
9. Kryteria i ogólne zasady oceny surowców i produktów spożywczych
Moduł II. Operacje i procesy w przemyśle spożywczym
1. Operacje mechaniczne
1.1. Czyszczenie surowców roślinnych
1.2. Czyszczenie surowców zwierzęcych
1.3. Rozdrabnianie żywności
1.4. Mieszanie w przetwórstwie żywności
1.5. Rozdzielanie materiałów niejednorodnych
1.6. Dozowanie, pakowanie i transport
2. Operacje termiczne
2.1. Ogólna charakterystyka operacji cieplnych
2.2. Podgrzewanie, blanszowanie, gotowanie
2.3. Rozparzanie, prażenie, smażenie, pieczenie, ekstruzja
2.4. Inne operacje cieplne